TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Springer Nature yayınevine ait 2.300’den fazla elektronik dergiye erişim sağlanmaktadır. Bir erişim (Read) anlaşması olan mevcut 2022-2024 Springer Nature anlaşması, 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.
Ulusal düzeydeki Springer Nature “açık erişim makale yayınlama anlaşması” kapsamında, EKUAL üyesi bütün üniversiteler ve kurumlar, Springer Nature yayınevinin 2.300’den fazla e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir. Bununla birlikte, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınları için makale sorumlu yazarları üye kurumlardan olduğunda açık erişim (AE) desteği alabilecektir. Kapsam içindeki yayınların Makale İşlem Ücreti (APC), TÜBİTAK tarafından karşılanmış olacaktır.
TÜBİTAK ULAKBİM ve Springer Nature arasında imzalanan anlaşma 01 Ocak 2024 itibari ile aktif hale gelmiştir.
Söz konusu anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Kotanın bitmesi durumunda, APC ücretlerinin yazarlar ya da kurumlarınca ödenmesi gerekecektir.
Anlaşma şartlarına göre kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre sıraya girecek ve kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için TÜBİTAK ULAKBİM tarafından onay verilecektir.
AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi (01.01.2024 – 31.12.2024 arası geçerli olan) aşağıdaki linkten incelenebilir.
Yukarıda bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kota olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, sorumlu yazarının (corresponding author) EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterli olacaktır.
WEB SEMINERLERI HAKKINDA
Katılımcılara, anlaşmaya hangi kurumların katıldığı, yazar ve makale tanımlama ve uygunluğunun yanı sıra bir yazarın geçeceği yolculuğa genel bir bakış dahil olmak üzere TÜBİTAK – ULAKBİM anlaşmasının tanıtılacağı TÜBİTAK – ULAKBİM ve Springer dönüştürücü anlaşma web seminerlerine katılın. anlaşma kapsamında OA yayınlarken – sunulmasından finansmanın onaylanmasına kadar. Makalelerinizi yazarken size yardımcı olmak amacıyla, yayınlamak üzere başarılı bir makalenin nasıl yazılacağına ilişkin ipuçları ve püf noktaları için özel bir oturum da dahil edilecektir.
WEB SEMINERLERI BAŞLIĞI
Türkiye için Açık Erişim- Makalenizi nasıl yayınlayacağınızdan fon almaya kadar bilmeniz gerekenler.
İŞLENMIŞ KONULAR:
- TÜBİTAK – ULAKBİM TA Anlaşmasına Genel Bakış
- Sözleşmede yer alan uygunluk kriterleri/belgeleri
- Yayınlanmak üzere başarılı bir makale yazmaya ilişkin ipuçları ve püf noktaları
- Açık Erişim makalenizi yayınlamak için finansman başvurusunda bulunma
Oturum ağırlıklı olarak Türkçe olacak ve birkaç bölüm İngilizce olarak işlenecektir.
KIMLER FAYDALANACAK VE KATILACAK
- Araştırmacılar
- Kütüphaneciler
- Mezun öğrenciler
- Fakülte üyeleri
- Akademik yayıncılığa ilgi duyan herkes
TARIHLER VE KAYIT BAĞLANTILARI
Zoom’da planlanan tarihlerde seçtiğiniz web seminerine katılmak için aşağıdaki bağlantılardan kayıt olmanız gerektiğini lütfen unutmayın; kayıt olduktan sonra web seminerini takviminize ekleyebileceğiniz bir onay e-postası alacaksınız. Lütfen davetiyeyi meslektaşlarınız ve ekip üyelerinizle paylaşın ve web seminerinden yararlanabilecek herkesi davet edin.